Sporfossil nr.28 "JAPANSK BLOMSTERSENG"

Denne lagflade blev fundet af sedimentolog Professor Shiki på kysten ved Shirahama, Japan.
Sådanne radierende mønstre findes ikke kun i planteblade og rødder, men også i krystal aggregater, nerveceller og i traffiksystemerne omkring byer og omkring vandhuller i ørkenen. Når de forekommer i sporfossiler kaldes de stjerneformer, selvom stjerner kun har haft denne form symbolsk siden Sumerernes tid.

spor28 Japansk Blomstereng

Mange forskellige dyr laver sådanne mønstre i sandet på tidevandsflader. I Vadehavet dannes de af muslinger , som bruger deres siphon som en støvsuger, eller af  amphipod krebs (for eksempel Corophium) som skraber sedimentet med deres forben.
På tropiske tidevandsflader er der nogle orme, der laver stjerneformede mønstre ved at sende den øverste del ud på sandsfladen og hurtigt trække den tilbage. Også krabber kan danne sådanne mønstre, når de kommer ud af deres huller for at spise, og så hurtigt vender tilbage til deres skjul ved den mindste forstyrrelse. Ligne stjerneformede mønstre af gigantisk størrelse er blevet fotograferet på dybhavet.
Alle disse aktiviteter skyldes dyrs indsamling af frisk næring fra sedimentoverfladen. Da det er et overfladespor er potentialet for at blive bevaret lavt. De fossile stjernemønstre er typisk dannet i sedimentet som endogene spor. For eksempel Oldhamia, se spor nr. 16, som er dannet ved spisning af biomåtternes affaldsprodukter under sedimentoverfladen.
Også sedimentspisning kan danne sådanne stellare mønstre. At spise sediment i stedet for overflade næring er mere energikrævende i tillæg til, at det organiske indhold i sedimentet er mindre end det på sedimentoverfladen som også er friskere. Derfor er gravemønstrene ofte lavet for at lagre næring eller dyrke det hellere end som et resultat af spisning af sedimentet. Det kan også være en måde at fjerne affald, så dyret ikke skal gennemgrave sit eget affald gentagne gange, men kan holde sit spisebord rent ved at gemme affaldet væk.Tilbage til
*
FOSSIL ART Tidsskala  
Sporfossiler i Danmark
*
Information om udstillingen Generelt om sporfossiler Forsiden