PANEL 4  Sporfossil nr.7  Stromatolitter
I prækambrium var de fleste områder med sand og ler sedimenter dækket af  biomåtter, hvis tidligere eksistens kun kan ses indirekte i form af de usandsynlige sedimentære forekomster, som der er vist eksempler på på de tidligere paneler. Biomåtterne kan ikke mere iagttages, men deres forseglende effekt har frembragt de specielle aflejringer, som kun kan forklares ved en tilstedeværelse af de beskyttende algemåtter på aflejringstidspunktet. Men derudover eksisterede der nogle andre mikroskopiske samfund  bestående af bakterier blandt andet cyanobakterier, som udover at binde sedimentet også cementerede det ved at udfælde krystalin karbonat i porerummene. De første revdannelser blev dannet på denne måde for 3 milliarder år siden på den ellers flade havbund.
Disse stromatolitter  udviklede karakteristiske vækstformer og en rytmisk lagdeling, som her ses i tværsnit. De er ikke individer men hele samfund bestående af mikrober. Og stromatolitter kan ikke bruges stratigrafisk undtagen helt lokalt, idet de er et resultat af miljøet, ikke af et genetisk program.

Spor 7

Den her viste lagflade er fra Saratoga Springs i staten New York, U.S.A. Her har istidens gletschere poleret et stort område med kambriske sedimenter bestående af kalksten. Stromatolitterne viser sig som blomkålsagtige strukturer, her gennemskåret på tværs af isen, så man ligefrem kan studere den rytmiske lagdeling. Ved at sammenligne denne lagdeling i forskellige stromatolitter i samme område kan man som ved studie af åreringe i træ vise, at de har vokset på samme tid. De viser den samme sekvens af "gode" og "dårlige" år og må derfor være samtidige.

Stromatolitter var mest udbredte i prækambrium, fordi der ikke eksisterede nogen fjender. Først ved slutningen af Proterozoikum opstod der organismer, som ernærede sig af disse mikroskopiske organismer. Efter den Kambriske revolution blev de fortrængt til steder, hvor andre dyr ikke kune eksistere, for eksempel saltsøer, de allerøverste tidevandsflader eller iltfattige miljøer. Det kan da også bemærkes, at der ikke findes fossiler i sedimentet omkring disse stromatolitter fra Saratoga Springs.
 
Området forsøges fredet af en miljøgruppe som kæmper en kamp imod et nærliggende kalkbrud, som udvider i retning mod "Petrified Sea Gardens", som stedet er kaldt. Det er et besøg værd, specielt om efteråret, hvor farvenuancerne får det til at ligne en blomstrende have. En flade meget større end den her udstillede, er bevaret på det geologiske museum i Tübingen.
Tilbage til
*
FOSSIL ART Tidsskala  
Sporfossiler i Danmark
*
Information om udstillingen Generelt om sporfossiler Forsiden